Organisation
Här finner du information om hur vi organiserar oss och vilka specialgrupper som finns att välja på för dig som blir medlem.
Trygghetspunktsgruppen
En av NVRSs viktigaste resurser är vår förmåga att etablera olika former av trygghetspunkter som kan hjälpa människor i utsatta lägen. Det kan handla om att sätta upp en trygghetspunkt där människor kan söka värme, information, ladda telefonen eller annan hjälp beroende på situationen.
Gruppen ansvarar för att utveckla trygghetspunktsförmågan och det finns därför flera möjligheter att engagera sig. Inom gruppen finns det möjlighet att utbilda sig och lära känna nya vänner.
FORDONSGRUPPEN
Fordonsgruppen är den grupp som ansvarar för NVRSs fordonspark. Gruppen har därför ett brett ansvarsområde som innefattar: underhåll av fordon, utbildning av förare och insatsberedskap på samtliga fordon. Det breda uppdraget möjliggörs av flera mindre undergrupper som specialiserar sig på exempelvis MC eller bandvagnar.
Ett engagemang i fordonsgruppen innebär mycket övning och underhåll samt jourberedskap på olika fordon. Inom gruppen finns flera roller, bland annat, förare, mekaniker, fordonsoperatör och fadder.
EL- OCH VÄRMEGRUPPEN
För att NVRS ska kunna bedriva sin egen verksamhet och. stötta samhället är vi beroende av el och värme. För att säkra tillgången på el och värme även under krisförhållanden förfogar sällskapet över olika typer av elgeneratorer och värmeagregat. Dessa kräver specialistkunskaper för att kunna handha och därför anses denna grupp som en specialistenhet.
Vi ser gärna att den som engagerar sig i denna grupp har tidigare kunskaper inom el eller värme, men såklart utbildar vi gärna dig som engagerar sig utan förkunskaper.
Sjukvårdsgruppen
NVRSs sjukvårdsgrupp består av sjåkvårdskunniga personer som kan hjälpa till i olika typer av nödlägen. Gruppen utbildar medlemmar och ansvarar för att hjälpa frivilliga som skadar sig i verksamheten under insatser. Om allmänheten söker sjukvård kan denna grupp även stötta vi exempelvis trygghetspunkter eller vid transporter av skadade.
Inom gruppen finns bland annat yrkesverksamma sjuksköterskor och akutsjukvårdare. Vi ser gärna att fler intresserar sig för sjukvårdsområdet och lär sig hur man tar hand om skadade och sjuka.
Stabsgruppen
Staben är den del av verksamheten som koordinerar sällskapets resurser under en insats. Staben fyller en viktig roll i att stötta och hjälpa enheter ute på fältet och planera insatser. Staben agerar också stöd åt sektionschefen som fattar beslut gällande insatser.
De som engagerar sig i staben bör ha god samarbetsförmåga och kännedom om sällskapet.
Sambandsgruppen
NVRSs verksamhet är helt beroende av kommunikation. För att säkerställa att NVRS både ska kunna kommunicera internt och med samarbetspartners i krislägen förfogar sambandsgruppen över ett antal olika sambandsnät. För att dessa ska kunna fungera krävs underhåll av utrustning, planering av insatskommunikation och utbildning.
Inom gruppen finns flera olika kompetenser, bland annat, radiooperatörer, radiotekniker och utbildare.
Nytt projekt! Röjstyrkan
NVRSs håller på att utveckla en ny grupp som ska specialisera sig på röjning av väg. Vid kraftiga oväder blockeras ofta vägar av nedfallna trän och det krävs därför utbildade frivilliga som snabbt kan påbörja arbetat med att röja vägarna för att kunna undsätta nödställda. Det är en både farligt och utmanande arbetsmiljö som kräver kompetens och erfarenhet. Vi söker därför nya medlemmar med tidigare kunskaper inom röjning och hantering av motorsåg.
STYRELSEN
NVRS består av två grenar, den ena är "Sektionen" som utgör den operativa verksamheten. Den andra är är styrelsegrenen som är det högst beslutande organet inom NVRS utöver årsmötet. Styrelsen beslutar över de viktigaste frågorna inom organisationen. Det handlar bland annat om hur sällskapet ska prioritera resurser, rösta in medlemmar och föreslå stadgeändringar.
Den som blir medlem i NVRS kan rekommenderas till styrelsen av valberedningen och bli inröstad av årsmötet. Att engagera sig i styrelsen är ett förtroendeuppdrag som fyller en viktig roll inom organisationen och som inte kräver jourberedskap.