Krisinformation och Tips
Krisinformation
Under pågående kris hänvisar NVRS till följande instanser:
krisinformation.se
Sveriges Radio P4
Sveriges informationsnummer: 113 13
Viktiga nummer
Vid livsfarligt läge ring alltid 112.
Sjukvårdsrådgivning: 1177
Polisen: 114 14
Tips
Nedan följer några av våra tips som underlättar i krislägen.
Grannen är din bästa pryl
Ensam är aldrig starkast och det gäller särkilt när krisen har inträffat. Att samla på sig prylar inför en kris är såklart bra, men förstå vikten av att inte bara ha prylar. Om du i ett tidigt skede av krisen söker kontakt med dina grannar skapar det förutsättningar för att klara krisen på lång sikt. Med dina grannar kan du dela kunskap och information. Exempelvis hur man använder ett stormkök eller vad som sägs på nyheterna. Såklart underlättar det ifall du har en god relation med dina grannar redan innan krisen inträffar.
Öppna inte kylskåpet
Om ett strömavbrott inträffar är det viktigt att hushålla med energiresurser. Därför ska man om möjligt undvika att öppna kyl och frys tills man vet mer om hur länge strömavbrottet kan tänkas pågå. När man till slut öppnar kyl och frys är det viktigt att vara snabb och memorera vad som finns i kylskåpet.
Håll värmen
Sverige kan vara ett mycket kallt land och om elen försvinner går det fort för värmen att försvinna. Ett sätt att behålla värmen är att minska sin boyta till bara ett rum, gärna utan ytterväggar. Rummet går även att isolera med täcken och madrasser. Samtidigt är det viktigt att hålla borta fukten.
Fukten leder bort värmen och det mest effektiva sättet att driva bort fukt är att vädra. När du vädrar ska du vädra mycket, men under kort tid. Många tror att värmen helt försvinner om man öppnar dörrar och fönster. Egentligen försvinner bara den varma luften som finns i rummet. Värmen som finns lagrad i golv, väggar, tak och möbler finns fortfarande kvar och kommer snabbt att värma upp den ny svala, men torra luften.
Räkna inte med Mobilnätet
Många av oss tar mobilen som en självklarhet idag. Trots det är det få som känner till att mobilnätet endast är kravställt att klara en timmes strömförbrukning i tätort och fyra timmar i glesbygd om strömmen slås ut. Observera att detta även omfattar tillgängligheten till larmnumret 112. Se därför till att bestämma med vänner och släkt vad som ska ske ifall något inträffar. Exempelvis mötesplatser, krisplaner eller alternativa kommunikationsmetoder.
Lagra läkemedel
Om en kris inträffar är det stor sannolikhet att distributionskedjor, butiker och andra leveransvägar slås ut. Är du beroende av vissa läkemedel ska du därför ha ett lager som räcker för en längre tid, minst en månad. Tänk dessutom på att läkemedel som insulin måste förvaras kylt.
Tänk på din roll i samhället
Om något skulle inträffa kommer samhällets krafter att prövas. Detta medför att samhällets resurser kommer att prioriteras till de mest behövande. Den stora massan av medborgare kommer därmed att i vissa lägen behöva prioriteras bort. Tänk därför på att din egen beredskap stärker samhällets samlade beredskap. Din uteblivna hjälp är alltså någons räddning.